Sint Gregorius 150 jaar

Dit jaar bestaat muziekvereniging Sint Gregorius 150 jaar! Wat op 12 mei 1875 als Liederentafel Sint Gregorius werd opgericht is inmiddels uitgegroeid tot een bruisende muziekvereniging met meerdere orkesten die in en rondom Haaren op verschillende podia van zich laat horen. Daarmee is het een vereniging die in Haaren een rijke geschiedenis kent. Door al die jaren werden er veel muzikale hoogtepunten beleefd en is de muziek altijd volop blijven klinken! Naast de muziek zijn het vooral de mensen die in de afgelopen 150 jaar de vereniging hebben gemaakt: muzikanten, dirigenten, leerlingen, artiesten, bestuursleden en vrijwilligers. Met trots laten we hen dan ook in deze rubriek aan het woord om je mee te nemen in de geschiedenis en muziek van onze vereniging.

Ine Copal is al vanaf 1984 verbonden aan Sint Gregorius. Natuurlijk beginnen we deze reeks met deze duizendpoot binnen onze vereniging!

– Wie ben je en wat doe je (of deed je) bij Sint Gregorius?

Sinds wanneer ben je actief binnen Sint Gregorius?

Ik ben Ine Copal en ben sinds 1984 verbonden aan Sint Gregorius. In die tijd had de vereniging een drumband, later lyracorps en een fanfareorkest.

Toenmalige leden Ton van de Ven en Chris Bressers vroegen mij (als ouder van twee kinderen die trompet les hadden) in het bestuur zitting te nemen. Als eerste taak was het mede organiseren van het 110-jarig jubileum in 1985.

Na afloop van de festiviteiten werd ik in het bestuur als secretaris gekozen en volgde Chris Bressers op. Die functie heb ik tot 2021 bekleed. In het bestuur had ik ook taken als: muziekopleidingen coördineren, p.r., aankoop, beheer, uitgifte en verzekeren van het instrumentarium en bibliothecaris van alle bladmuziek.

Inmiddels was ik ook zelf met een muziekopleiding gestart en speel tot op heden met heel veel enthousiasme in het harmonieorkest op de f-hoorn.

– Als je denkt aan Sint Gregorius, wat is dan het eerste dat in je opkomt?

Een muziekvereniging die al 150 jaar in Haaren vele evenementen en belangrijke gebeurtenissen muzikaal heeft opgeluisterd. Honderden jonge mensen heeft opgeleid een muziekinstrument te leren bespelen. Sommigen zijn professional geworden.

Er zijn veel goede vriendschappen ontstaan in en buiten onze gemeente.

De leden van Sint Gregorius hebben ook veel creatieve initiatieven ontplooid, vaak lag daar een verdienmodel aan ten grondslag om de kosten van opleidingen en instrument ne te dekken. De ‘Actie Klarinet’ is hiervan een succesvol voorbeeld.

– Wat is het leukste/ mooiste/ meest indrukwekkende dat je je herinnert, denkend aan Sint Gregorius?

Onder die noemer vallen de succesvolle uitslagen na deelname aan festivals en concoursen van drumband, lyracorps en fanfareorkest maar zeker ook de turbulente ontwikkeling naar een harmonieorkest in wording bij. Daarnaast ook de buitenlandse reizen naar Haaren in Sauerland, en Valencia in Spanje.

Indrukwekkend was het afscheid van onze voorzitter Jan van de Wiel, hij was een eminent en aimabel voorzitter.

Het uitgeven van een boek over de rijke historie van de vereniging was zeker een van de hoogtepunten uit mijn tijd als secretaris. Het verhaal van de mensen die de vereniging hebben gemaakt: de toneelspelers, de zangers, muzikanten, dirigenten, instructeurs en tambour-maîtres, de bestuurders en vele vrijwilligers!

– Wat betekent/ betekende Sint Gregorius voor jou?

Heel veel; de investering van veel vrije tijd en energie hebben mij al die jaren vriendschappen en rijkdom opgeleverd. Maar ook verdriet bij het afscheid van leden die jarenlang zich optimaal inzetten voor Sint Gregorius. Daarnaast ook als leden de club verlieten uit onvrede over een ingeslagen koers, of persoonlijke omstandigheden onderling. Het benutten van de mogelijkheid tot overleg, en concessies afsluiten, zie ik altijd als de beste vorm van samenwerken voor alle partijen.

Anno 2025 profileert Sint Gregorius zich binnen en buiten onze gemeente als een stabiele en uitstekend presterende vereniging. Er wordt hard gewerkt er heerst een goede sfeer.

– Wat verwacht je van dit jubileumjaar?

Er staan prachtige evenementen op onze agenda, zoals in de Introductie vermeld.

Daarnaast hoop ik op een positieve belangstelling van de Haarense inwoners en het besef bij de vele jonge ouders binnen onze gemeente om hun kinderen het waardevolle van muziekonderwijs te gunnen. Muziekvereniging Sint Gregorius heeft hen wat dat betreft het nodige te bieden!

– Sint Gregorius bestaat dit jaar 150 jaar, wat wens jij Sint Gregorius voor de komende 150 jaar? 

Ik wens alle oud- en huidige leden, de docenten en dirigenten ontzettend veel positieve energie en een fijne samenwerking. Muzikaal speelt het orkest op een hoog niveau, laten we die uitdaging vast houden en ons blijven ontwikkelen.

Daarnaast wens ik de vereniging een accommodatie in Haaren waar wij op een verantwoorde manier onze muzieklessen kunnen geven, repeteren met de verschillende orkesten en ons kostbaar instrumentarium kunnen opslaan.

– Wat zou je nog willen zeggen tegen Sint Gregorius?

Een goede toekomst vol klankkleur en harmonie waarin het predicaat ‘Koninklijk erkend’ en spelend in de eredivisie, steeds weer herkenbaar zal zijn.

 

Uiteraard laten we deze mijlpaal niet ongemerkt voorbijgaan. Voor het jubileumjaar staan diverse feestelijke activiteiten gepland. Graag nodigen we je uit bij een van de concerten om samen met ons dit bijzondere jubileum te vieren!

 

Za 12 april                        Concert Harmonieorkest in Tiliander Oisterwijk (aanvang 20.00u)

Zo 13 april                       Gejureerd festival opleidingsorkesten in Den Domp

Do 29 mei                        Uitzwaaiconcert Harmonieorkest voor concertreis naar Trier (Haaren)

Za 28 juni                         Jubileumconcert en feestavond Den Domp

Za 30 augustus            Concert Middenorkest bij Haaren Live

Za 8 november              Concert Harmonieorkest met Pater Moeskroen (Haaren)