Sfeervol, zwoel en vol van zinderend goede muziek. Zo was het zondagmiddag de 8e september in de kas van Jan van de Wiel. De eerste editie van De Muziek Proeverij schonk muziekminnend Haaren en omstreken het warme vertrouwde geluid van Muziekvereniging Sint Gregorius. De harmonieklanken werden overgoten met de warme saus van Marleen Achten haar solozang en gelardeerd met composities en solo’s van jazztrompettist Eric Vloeimans. Het bleek het recept voor een perfect muzikaal menu op een zonnige septemberzondag.

Warme ambiance
We waren aan de late kant: er was geen zitplaats meer vrij en dus confisqueerden we één van de laatste vrije statafels met zicht op het podium. Inclusief de met kleurige graspluim gedecoreerde orkestleden herbergde de fraai met planten gedecoreerde kas maar liefst 350 muziekliefhebbers. Voorzien van hun gratis consumptie genoten zij van het door doeken getemperde zonnetje in de kas, onder een blauwe hemel. Een aangenaam briesje blies door de openstaande glazen deuren. En buiten deden sproeiers hun best om de dorst van planten te lessen.

Vertrouwd orkest met verrassend programma
Het programmablaadje liet geen vertrouwd rijtje van muziekstukken zien, maar noemde alleen enkele componisten en liedvertolkers. De rest werd gaandeweg onthuld door de speaker, Marleen en Eric. De laatste gaf zijn vele fans inzicht in de wonderlijke en soms hilarische ontstaansgeschiedenis van zijn muziekcreaties. Tot zover de feiten. Want die bleken maar versiering van het echte werk, namelijk een bonte wereld van muziekstijlen, van diverse geografische en culturele herkomst. Lieflijk Frans, emotioneel Spaans, maar ook razendsnelle, opzwepende muziek van de Balkan. Alles prachtig uitgevoerd door “onze” Marleen en – voor sommigen – nog onbekende doch nationaal bekende Vloeimans. Voor mij was hij nog een onbekende, maar dat is nu verleden tijd. Zijn zachte, ruisende, dan weer kristalheldere klank, de gevoelige en virtuoze solo’s, zijn kunstgrepen (een zwerm bijen?). Ik ben verkocht.
Het harmonieorkest vormde de rode draad in het programma en bleek een prachtig en betrouwbaar fundament voor de gasten, maar óók voor de verrassende solisten uit de eigen gelederen.
En oh ja, ik zou hem bijna vergeten. Hij stond dit keer niet in de schijnwerpers, maar leidde het spektakel in goede banen: artistiek leider en dirigent Chris Derikx

Moment van compleet geluk
Voor mij staken drie stukken van de in totaal 15 gespeelde werken….. meer