Sint Gregorius is opgericht in 1875 en heeft een lange historie. Gestart als mannenkoor. In 1902 omgevormd tot dorpsfanfare en vanaf 1991 tot een brede muziekvereniging met een toonklas, een middenorkest en als kern een volwaardig harmonieorkest.

Het harmonieorkest van Sint Gregorius speelt sinds 2007 in de 1e Divisie. De leden komen niet alleen uit Haaren en directe omgeving, maar ook muzikanten van andere regio’s hebben hun weg naar Sint Gregorius gevonden.

Er wordt vanaf de basis door beroepsmusici hard gewerkt met onze leerlingen/leden aan het bevorderen en ontwikkelen van muziek op een zo hoog mogelijk haalbaar niveau voor amateurmusici.

De combinatie van musiceren en gezelligheid blijken goede ingrediënten om als muziekvereniging aantrekkelijk te zijn. Bij de muziekkeuzes wordt ook gekeken naar de toegankelijkheid voor het publiek. Daar waar mogelijk treedt het orkest op in aansprekende concertseries zoals de Verrassende Ontmoetingen. Sint Gregorius is altijd op zoek om nieuwe wegen te bewandelen en muzikale uitdagingen te zoeken, getuige mooie concerten met Philharmonie Zuid Nederland en het Nederlands Blazers Ensemble. Samenwerking met ensembles, solisten of zangers zorgen altijd weer voor een verrassende combinatie met traditionele harmonie klanken.

Sinds 2012 is de muzikale leiding in handen van de talentvolle jonge dirigent Chris Derikx die al verschillende aansprekende muzikale successen heeft weten te behalen.

Kortom, voldoende ingrediënten voor interessante repetities en mooie concerten.

Dirigent

Chris Derikx is geboren op 21 oktober 1980. Vanaf 1999 studeerde hij het hoofdvak HaFa-directie op het conservatorium van Maastricht bij de heer Jo Conjaerts; in dat zelfde jaar werd hij ook aangenomen voor het hoofdvak bugel bij de heer Theo Wolters. Daarna studeerde hij hoorn. Chris is voor beide hoofdvakken afgestudeerd. In het kader van zijn directiestudie heeft hij als gastdirigent opgetreden met gerenommeerde orkesten in binnen- en buitenland.
Zijn hoornstudie heeft hij in juni 2007 afgesloten op het Artez conservatorium te Arnhem bij de heer Stephan Blonk. Op 3 februari 2010 heeft Chris de Masterstudie HaFaBra-directie op het Koninklijk Conservatorium ’s-Gravenhage afgesloten met het orkest F.K.K.L. “Bereden Wapens” [het enige professionele fanfareorkest ter wereld]. Dit alles on der de uiterst deskundige coaching van de heer Alex Schillings.

De jonge ambitieuze dirigent heeft een viertal orkesten onder zijn hoede. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al een aantal kampioenschappen met diverse orkesten op zijn naam staan. Namelijk het Limburgs Kampioenschap in 2004, 2006, 2008 en 2009 en het Nederlands Kampioenschap in 2005, 2007 en 2009. In 2009 was hij halve finalist van de internationale dirigentenwedstrijd van het WMC. Op deze editie van het W.M.C. behaalde hij met Koninklijke Fanfare “St. Caecilia” uit Puth een 3e plaats in de 1e divisie fanfare met het hoogste aantal punten van alle Nederlandse deelnemers. Deze prestatie werd tijdens het W.M.C. van 2013 verbeterd door met een fantastische score van 95 punten de wereldtitel in de 1ste Divisie fanfare te behalen.

Tijdens het ‘Concours International de Direction d’Orchestre d’Harmonie’ in Ville d’Avray (Parijs) met L’Orchestre d’Harmonie de la Police Nationale werd in maart 2012 een eervolle finaleplaats behaald en eindigde hij  in deze wedstrijd als 3de in een mondiaal deelnemersveld.

In 2012 nam hij het voortouw om het ‘Zuid Nederlands Fanfare Initiatief’ (ZNFI) op te richten. Dit semi professionele projectorkest heeft zich tot doel gesteld om fanfaremuziek op het allerhoogste niveau te realiseren.

Naast zijn werkzaamheden als dirigent, houdt hij zich bezig met dirigenteducatie. In dat kader is hij sinds 2013 als gastdocent actief op het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Chris is tevens bestuurslid van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs.
Chris Derikx is sinds het voorjaar 2012 dirigent van harmonieorkest Sint Gregorius

Resultaten

25-11-2017
1e Divisie
1e prijs 87,6 punten
Armenian Dances (part 1), A. Reed / Devil’s Dance, A. Comitas / Undanced Ballet, F. Hidas

24-11-2012
1e Divisie
1e prijs 86,5 punten
Mutanza, symphonic variations for band, J. Curnow / Danceries for symphonic band, K. Hesketh

25-11-2007 
2e Divisie
1e prijs promotie 85,42 punten
The Legend of Flatheat Lake, C. Wittrock / El Camino Real, A. Reed

24-11-2002     
uitmuntendheid
1e prijs promotie + lof  91,16 punten
Millennia, S. Melillo / Balkanya, J. van der Roost

28-11-1999
uitmuntendheid
1e prijs 301 punten
Carmen Suite No. 1, G. Bizet / Three Quotations, J. Sousa

24-11-1996
Introductie afdeling
advies: afdeling uitmuntendheid
A Royal Tapestry, S. Johnson / Dances de Fantaisie, J. de Haan / Empire Overture, Calvin Custer